0106_1aa

С куче на море – игри във водата и основни правила на плажа

В страничката, както и в групата за взаимопомощ –  https://www.facebook.com/groups/1508805959334238/  често получаваме запитвания за това как се държат кученцата на плажа, плуват ли  и т.н. Често изказвате притеснения, но според мен оставяйки кучето в хотела или у дома пропускате едно истинско забавление на плажа.

Няма да отделям внимание на багажа и пътуването – повече по темата може да прочетете в бележката „С кученце на път”-https://www.facebook.com/notes/%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B0/%D1%81-%D0%BA%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%8A%D1%82/646128322127446

Ето коментар по някои основни притеснения:

  1. КУЧЕТО И МОРЕТО – игри във водата

Обикновено кучетата нямат проблем с водата освен ако не са травмирани от малки или нямат изявена фобия от вода. Породите кученца с по-къси лапички физиологически не са в състояние да издържат дълго на плуване.

Как да приучите кученцето да влиза във водата? За обучение на кученцето изберете спокоен ден, без бурни вълни. * Вземете любимата играчка на вашето кученце или играчка, с която да предизвикате вниманието му – например свиреща топка. Примамете кученцето и го накарайте да пожелае играчката, но не му я давайте , а я хвърлете във водата ( за начало по-близо до вас, на плитко). Изпълнете команда „донеси”! Ако често играете тази игра кученцето не би трябвало да има проблем да се включи и да се намокри! Насърчавайте го! * Влезте във водата ( на плитко)  и повикайте кучето си. Ако то бързо дойде при вас, значи всичко е на ред и можете да започнете. Препоръчително е (въпреки вашия страх да не изгубите кученцето) да влизате във водата без каишки и поводи, тъй като има опасност от оплитане. В крайна сметка винаги следете кученцето – във водата то няма къде да избяга. Обикновено инстинктите го водят да плува към брега (когато има визуален контакт с него). При излизане от водата то ще се изтръска и бъдете готови да го хванете, ако му нямате доверие, че ще се движи до вас без каишка/повод.

https://www.youtube.com/watch?v=QHD1yYnpBg4 Тара: игра на брега с любима играчка

https://www.youtube.com/watch?v=Iqv0eukqqow Тара: плуване + подводни кадри

2. КУЧЕТО И ПЛАЖА

Кучетата са в стихията си на пясъка – търкалят се, тичат, ровят… Всичко това е много забавно за вас, но изисква и повишеното ви внимание. На първо място любопитството на кучето ще го накара да подуши и опита безброй боклуци – храна, фасове и др. Бъдете наблюдателни и не позволявайте поглъщането им. Следете състоянието на кучето по време и след почивката ви, особено около носа, устата – възможни са неприятни гъбични инфекции, тъй като не всички плажове са особено чисти. Пазете очите и ушите от попадане на пясък – разбира се това е неизбежно, но лесно може да почистите – със сладка вода.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=v0gNBAekdBs Тара: първи плаж на 4 мес. – дупки в пясъка

3. КУЧЕТО СЛЕД ПЛАЖ 

Кученцето задължително трябва да бъде измито/изкъпано със сладка вода. Ежедневното измиване със сладка вода е задължително, не е нужно всеки ден да използвате шампоан. Солената морска вода е агресивна към козината и кожата на вашето кученце и може да доведе до кожни проблеми. Не се притеснявайте от пясъка по дългата и специфична козина на йоркшира – пада и се отмива лесно!

ВАЖНО:
Осигурете на кученцето достатъчно прясна сладка вода;
Осигурете на кученцето сенчесто място за почивка;
Носете играчка, лакомство и др., които да ангажират вниманието на кученцето ви на плажа;
Щом забележите симптоми на прегряване – намокрете кученцето (играйте си във водата, дайте му да пие хладка вода), Осигурете охлаждането му.
След плаж измийте кученцето със сладка вода;