DSC06704

Как да заснемете домашния си любимец

Снимането на животни е един от най-забавните, но и  най-трудните жанрове във фотографията. За постигане на добър резултат обикновено е нужен късмет, но винаги е нужно и търпение.

Най-важно е снимката да е ясна, на фокус, да улавя характера на вашето мъниче.

Как да постигнете това?

У дома
Когато искате да постигнете добра снимка, на първо място трябва да помислите за светлината. Най-често ще използвате естествената дневна светлина. Ако снимате вкъщи използвайте добре осветена част на стаята – вдигнете щорите и пердетата-нека влезе максимално светлина, настанете любимеца си така че да бъде добреосветен фронтално и отстрани. Белите животни трябва да настаните една идея по-далеч от прозореца. В никакъв случай не го поставяйте директно пред прозореца (т.е. светлината да се пада откъм гърба му). Така ще получите контражурно изображение – е ако това целите няма проблем, и това е тип фотографиране, но при него ще получите изображение на тъмен силует – без детайли.

При достатъчно светлина няма нужда от използването на светкавица. Освен че тя причинява ефекта “червени или светещи очи”, често плаши животните, също така в изображението се получават цветове, които не са реалните цветове на вашия любимец.

Липса на достатъчно светлина (неопитното във фотографията око най-общо може да прецени това така – правите пробна снимка, преглеждате я и забелязвате, че тя не показва реалните цветове на вашия домашен любимец, няма детайлност в козинката му). Този проблем се решава чрез Iso настройките на вашия фотоапарат. Дори и най-обикновените апарати обикновено имат тази опция. Най-общо казано – колкото по-висока е  Iso  стойността, толкова повече светлина пропуска вашия фотоапарат и по-светло става изображението. Обикновено най-ниската стойност на най-разпространените фотоапарати е 200. Препоръчвам за ежедневни снимки у дома да вдигнете Iso-то до 2 стъпки от минималната стойност на апарата ви, следващите по-високи стойности ще направят снимката зърнеста или пък прекалено светла.

Друг основен въпрос е скоростта, с която снимате. Ако кученцето е непослушно, често се движи, върти глава трябва да снимате с по-висока скорост, така ще избегнете размазани снимки. Високата скорост замразява обекта, но изисква повече светлина. Скоростта е обозначена на дисплея на вашия фотоапарат със стойности: 1/60, 1/160 и т.н.

Ако се плашите да навлизате в дебрите на фотографията може да използвате стандартните готови режими на фотоапарата ви. Често режима за движещи обекти е наречен спорт. Режим с приоритет на скоростта (обозначен в много фотоапарати с S) също е подходящ. Задавате скоростта (препоръчително е да е по-висока стойност, например 1/160) , а фотоапарата сам пресмята колко светлина да пропусне (т.нар. бленда – например f5,6). Автоматично Iso също е добро решение за начинаещите. Ако фотоапарата ви поддържа режим на серия снимки, може да използвате и тази опция, при която за секунда се правят няколко на брой снимки.

Снимки у дома на изкуствено осветление
Когато снимате у дома вечер, обикновено ще използвате домашното си осветление – луменисцентни лампи или друго. В този случай е нужно да настроите white-баланса(баланса на бялото) на вашия фотоапарат. За да бъде правилно заснета вашата снимка бялото трябва да е бяло, не синьо, не сиво, не червено 🙂 (освен ако не говорим за търсен ефект, както често е при моите снимки, които правя леко синьо-сиви). Повечето фотоапарати дори и евтини имат в менюто си настройки на уайтбаланса – изберете най-подходящата опция според наличното ви осветление и условия.

Композиция
За портретни снимки най-подходящата гледна точка е на нивото на вашия любимец(клекнали, лазещи, легнали на пода), така ще се съсредоточите върху очите и изражението му. Избягвайте претрупани сцени, изчистения фон винаги насочва вниманието към самия обект. Фокусирайте върху муцунката на животинчето. Ако не можете да снимате достатъчно близо или любимецът ви се плаши от фотоапарата използвайте зуум (вариообектив). При малките фотоапаратчета не се препоръчва максимален зум.

Снимка на нивото на домашния любимец, изчистен фон, акцент върху муцунката и изражението
Снимка на нивото на домашния любимец, изчистен фон, акцент върху муцунката и изражението

Снимки навън:
За снимки навън светлината е толкова важна, колкото и за тези у дома. Изберете подходящ режим на фото апарата според условията навън. Не снимайте срещу слънцето. Слезте на нивото на домашния си любимец.

Интересни кадри се получават по време на тичане. Например при изпълнение на команда „Донеси топката/пръчката”.
Използвайте висока скорост и/или серия снимки. Избягвайте претрупани снимки – с много странични хора и обекти в кадъра.
Използвайте висока скорост, за да избегнете размазани снимки.
Покажете топката на кученцето, накарайте го да я пожелае, но не му я давайте, хвърлете я, докато се връща с нея снимайте серия кадри, наградете го. Ако кученцето ви не носи топка помолете някого да го вземе и да се отдалечи на няколко метра от вас, примамвайте го към себе си, така както го викате обикновено, нека приятелят ви пусне кученцето , продължете да го примамвате да тича към вас, през това време снимайте и отново наградете.

Снимка на нивото на домашния любимец, по време на тичане към фотоапарата. Скорост 1/250 - в много слънчев ден
Снимка на нивото на домашния любимец, по време на тичане към фотоапарата. Скорост 1/250 – в много слънчев ден

Някои съвети от нетехнически характер
1)      За да свикне по-бързо с фотоапарата снимайте животинчето докато прави нещо , което обича
2)      Насърчавайте го и му говорете докато снимате/държите фотоапарата – нека свикне с него и знае, че това не е нещо страшно
3)      Използвайте команда, която сте отработили добре. Заповядайте изпълнение на командата и снимайте по време на изпълнението й. За статични и портретни снимки командите „Седни”, „Стой”, „Легни” са най-подходящи. Тези команди ви дават достатъчно време за снимка.
4)      Поощрявайте послушанието с лакомство. Може да използвате едно и също лакомство САМО по време на снимане. Така домашния ви любимец ще свикне и сам ще си иска точно това лакомство
5)      Може да изчакате и да снимате тогава, когато животинчето е гладно. Така по-лесно ще може да го „излъжете” и манипулирате да направи това, което искате
6)      За портретни снимки вкъщи снимането на едно и също място също допринася за това любимеца ви да свикне с фотографирането
7)      Подгответе фотоапарата предварително, планирайте снимките. Така ще ви отнемат по-малко време и няма да изгубите вниманието на любимеца си

Личен опит:

Снимки у дома: Снимам Тара винаги на едно и също място, използвам палатка за продуктова фотография и лампа. Преди да разполагам с тях я снимах на фона на бяла стена. Използвам винаги едно и също лакомство – шоколадови дражета с много силен аромат от секция лакомства на нейния сайт www.tara.bg Всеки знае какво обича неговото кученце и може да намери най-подходящото лакомство за него. Това лакомство не й давам по друго време освен при снимки. Посочвам и лакомството, давам й да подуши и опита, започваме изпълнение на команда „седни” и щом седне „стой”, снимам по време на „стой”, награждавам с лакомството.

Когато искам да гледа в конкретна посока – държа лакомството в ръка, давам да го подуши, движа ръката си и тя я следи с поглед, снимам с другата ръка.
Когато я снимам в определена сцена, подреждам сцената и глася настройките на фотоапарата предварително и повтаряме описаното по-горе.
Обикновено 15минути изпълнение на командите и снимане са ми достатъчни за 4-5 добри кадъра. Тя е свикнала дотолкова, че щом разпъна палатката сама отива и сяда в нея.

Заснемане на сцена. Снимане леко отгоре с поглед на животното леко нагоре, за да се открият очичките. Добавям точно тази снимка, за да забележите леката зърненост на муцунката. Заснето с обикновен фотоапарат на много високо исо - 800Заснемане на сцена. Снимане леко отгоре с поглед на животното леко нагоре, за да се открият очичките. Добавям точно тази снимка, за да забележите леката зърненост на муцунката. Заснето с обикновен фотоапарат на много високо исо – 800

Снимки навън: Щом съм си намислила снимки навън (обикновено рядко правя такива, по-скоро залагам на непрофесионалните и спонтанни с телефон) вземам същите лакомства и любимата й топка – светеща и свиреща. С нея я манипулирам да направи каквото желая. Отново изпълняваме команда „седни” и „стой” и снимам по време на „стой” или докато носи топка.

Снимка навън. Слънцето огрява Тара  отред (пада се зад гърба на фотографа). Изпълнение на команда седни и стой
Снимка навън. Слънцето огрява Тара отред (пада се зад гърба на фотографа). Изпълнение на команда седни и стой    Портретна снимка навън с поглед в желана от фотографа посока
Портретна снимка навън с поглед в желана от фотографа посока

Снимка на Бари (за който твърдяха, че е труден за снимане) Заснета късно привечер със светкавица с намалена сила. Поглед в желана от фотографа посока, снимано на нивото на кученцето с изчистен фон, добавен е обект (топка) по желание на собственика.
Снимка на Бари (за който твърдяха, че е труден за снимане) Заснета късно привечер със светкавица с намалена сила. Поглед в желана от фотографа посока, снимано на нивото на кученцето с изчистен фон, добавен е обект (топка) по желание на собственика.

Клип – фотосесия

https://www.youtube.com/watch?v=DnOBSxcrXHs